Sajnálatos módon, manapság már egyre több mindent hamisítanak. A méhészeti ágazatban is akadnak olyanok, akik a méz hamisításával foglalkoznak.

Miről is ismerhető fel egy hamis méz?

Vannak, akik úgy vélik, hogy csakis az a méz a jó és az eredeti, amely folyékony. Ez azonban tévhit, hiszen minden méz lehet jó. A sűrűség pedig csupán attól függ, hogy mekkora egy méz cukortartalma. A cukortartalom pedig annak függvényében alakul, hogy milyen növényből készítették el az adott mézet. Vannak mézek, amelyek igen hamar kristályosodnak, míg vannak olyanok, amelyek akár éveken át is tökéletesen meg tudják őrizni a folyékony állagukat. A repceméz például igen hamar kikristályosodik, míg az akácméz akár 2 éven keresztül is folyékony tud maradni. A kristályosodás tehát, nem azt jelenti, hogy egy méz hamisított lenne. Sőt, a hamis mézek általában egyáltalán nem szoktak kristályosodni! Jó tudni, hogy vannak olyan akácmézek is, amelyek alján idővel megjelennek apró, kristályos darabok is. Hajlamosak lehetünk ebben az esetben azt gondolni, hogy hamisított akácmézzel van dolgunk. Pedig nem így van. Csupán azt jelzi ez a jelenség, hogy az akácmézet készítő méhek, az akác virágzása idején, egyéb növényeket is meglátogattak, az akácon kívül.

A hamis mézet mindinkább arról lehet felismerni, hogy a színe teljesen halvány, íze pedig teljességgel jellegtelen. Igen gyakran az is előfordul a hamis mézek esetében, hogy fogyasztásuk után kellemetlen utóízt hagynak a szájban, vagyis ezek fogyasztása abszolút nem ad semmilyen esztétikai, íz vagy illatélményt sem.

A hamisított méz

Hogyan kerülhetjük el a hamis mézet?

Amennyiben valaki jó minőségű, valódi mézet szeretne vásárolni, úgy azt ajánljuk, hogy csakis a termelővel kössön üzletet. A nagyüzemekben végzett palackozás során ugyanis, sajnos előfordulhat, hogy a mézben lévő anyagok megsérülnek, így biológiai értékéből is veszíthet a méz. Amennyiben közvetlenül a méz termelőjétől vásároljuk meg a mézet, úgy biztosak lehetünk benne, hogy magyar mézhez jutunk, hiszen egy kistermelő nem valószínű, hogy silány minőségű, külföldről származó mézzel kereskedik.

A méz ára évről-évre többnyire annak függvényében alakul, hogy milyen a nemzetközi mézpiaci helyzet, hogyan alakul a hazai méztermés mennyisége, valamint a magyar méhészek piaci magatartása is nagyban befolyásolni tudja, a különböző mézek árat. Az akácméz ára megközelítőleg 1700-2300 Forint körüli összegre tehető jelenleg. Amennyiben azt tapasztalja, hogy az akácméz ára ettől eltérő, úgy az gyanakvásra adhat okot. A vegyes virágméz ára ettől némileg alacsonyabb, vagyis 1200-2100 Forint körül alakul. A fajtamézek ára pedig, 1500-2200 Forint közötti összegre tehető. A jelentősen olcsóbb árakon kínált méz valószínűleg nem magas minőségű, így azok megvásárlása nem javasolt.

A valódi, Országos Magyar Méhészeti Egyesület által elismert, garantáltan eredeti, jó minőségű, magyar eredetű mézeket arról lehet felismerni, hogy egy különleges zárjeggyel lettek ellátva. Amennyiben egy mézen nem fedezhető fel a zárjegy, úgy nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy jó minőségű, garantáltan eredeti mézet vásárolunk meg.