A nyers propoliszt a kaptár belsejéről kaparják le a méhészek. Viasztartalmú anyag, de a tiszta viasznál sötétebb színű és erősen ragacsos. A nyers méhszurokból különböző propolisz termékek készíthetők. Legelterjedtebb formája a propolisz tinktúra, de használják propoliszos méz, propolisz krém, propolisz tabletta gyártásához is.

Mi az a tinktúra?

A propolisz leggyakrabban tinktúra formában kapható, amely a propolisz tömény, alkoholos oldata, ezt otthon is elkészíthetjük. A következőkben leírjuk az otthoni elkészítés pontos menetét, Önnek csak követnie kell a lépéseket.

Propolisz tinktúra készítése otthon

Egy üvegbe annyi “tiszta” (70%<) alkoholt öntünk a feldarabolt propoliszra, hogy ellepje, majd lezárjuk az üveget. Ezután naponta felrázva hagyjuk oldódni körülbelül egy 1-2 hétig. A készítés során ajánlott a sötét helyen való tárolás. Az oldat akkor van készen, ha a propolisz az oldat alján kivilágosodott, a folyadék színe pedig barnássá vált (1-2 hét). Leszűrés után szobahőmérsékleten kell tárolni, minimum egy évig felhasználható.

Hagyjuk legalább 1-2 hetet állni és oldódni

Hagyjuk legalább 1-2 hetet állni és oldódni

Alkoholt a gyógyszertárban szerezhetünk be néhány száz forintért. A propolisz árára 10 ml-enként 300 forintot számolhatunk, ha a fentiek mintájára a tinktúrűt otthon készítjük el.

Tinktúra a boltból vagy webáruházból

A propolisz tinktúra vásárlása – ha nem szeretnénk otthon elkészíteni – legegyszerűbb az interneten vagy a bioboltokban. A propolisz tinktúra ára 10 ml-enként körülbelül 400 forint. A propolisz tinktúra készítése otthon körülbelül harmadannyiba kerül, mintha készen vennénk meg.

A propolisz tinktúra alkalmazása

Légúti fertőzések, húgyutak gyulladásos panaszainál, hepatitisz, májgyulladás, prosztatagyulladás, szívizomgyulladás esetén. Jó eredménnyel alkalmazható izületi fájdalmak enyhítésére. Használatával az izmok vérellátása nő, csökken a fáradékonyság, az izomláz. Jó nyugtató hatású, klimax okozta fejfájás, fülzúgás, idegkimerülés, álmatlanság, fogfájás, fogínygyulladás, esetén is hatásos.
Alkohol, nikotin okozta mérgezés esetén méregteleníti a szervezetet.

A kész tinktúrát tárolhatjuk kisebb kiszerelésben, üvegekben

A kész tinktúrát tárolhatjuk kisebb kiszerelésben, üvegekben

Mivel a propolisz tinktúra tömény, így belsőleg csak hígítva fogyasztható. Legegyszerűbb teával, vízzel fogyasztani.

Külsőleg tömény állapotban használjuk. A propolisz csepp a propolisz tinktúrához hasonlóan egy alkohol tartalmú készítmény, csak kisebb kiszerelésben kapható meg a boltokban. Az összetétele, koncentrációja változó, ezért érdemes alaposan tájékozódni a vásárlás előtt.

Hígítása

Mivel a propolisz tinktúra tömény, így belsőleg csak hígítva fogyasztható. Legegyszerűbb teával, vízzel fogyasztani. Külsőleg tömény állapotban használjuk.

Adagolása

Propoliszból az ember 10-20 mg-ot visel el naponta 1 kg testsúlyra vetítve. Ha 50 ml alkoholban feloldunk 20 gramm viaszos nyers propoliszt, abból napi 100 cseppnél több nem ajánlott egy 70 kilós embernek (1 ml = kb. 25 csepp).

A tömény - 70-90 %-os - alkoholban oldjuk fel a nyers propoliszt

A tömény – 70-90 %-os – alkoholban oldjuk fel a nyers propoliszt

A propolisz tinktúra adagolása függ a testsúlytól is. Általános immunrendszer erősítésre átlagos testsúllyal napi 1-2 x 20 cseppet szoktak fogyasztani étkezés előtt fél órával.

 • Súlyosabb betegségeknél használnak napi 3 x 50 cseppet is.
 • Emésztőszervi betegségeknél (gyomor, nyombél, vastagbélfekélyek, epepanaszok, gyakori puffadás, hasmenés, gyomorfájdalmak) 3×20 csepp.
 • Magas vérnyomásnál 3×30 csepp.
 • Torokfájás, mandulagyulladás, meghűlés esetén 2×30 csepp.
 • Prosztata betegségeinél, vesepanaszoknál 3×30 csepp.
 • Szív és érrendszeri betegségeknél, érszűkületes panaszoknál a panaszok enyhítésére 3×30 csepp.
 • Fizikai, szellemi fáradtságnál, idegkimerültségnél, (izomláz alvászavarok, klimax). 2×30 csepp.

A propolisz-allergia esetén fellépő tünetek: viszkető pattanások a bőrfelületen, piros szemhéj , az orr alsó része kipirosodik és viszket, nehéz légzés, ritkább esetben erős vérnyomás csökkenés. Ha újbóli fogyasztásnál ismét jelentkeznek a tünetek, akkor nem ajánlott a propolisz alkalmazása.

Rövidebb ideig, kúraszerűen használva az ajánlott mennyiségeket szedjük. Több hónapot meghaladó rendszeres szedése esetén naponta 30 csepp (egy kávéskanál) propolisz tinktúrát fogyasszunk lehetőleg lefekvés előtt. Gyermekeknek 14 éves kor alatt az alkohol tartalma miatt nem ajánlott, ők inkább a propoliszos mézet fogyasszák.

Fontos: a legújabb kutatások szerint a propolisz túlzott fogyasztása az immunrendszer összeomlását okozhatja, ezért szedését inkább mértékkel ajánlják és csak kúraszerűen.

Propolisz tinktúra hatásai

 • Elősegíti a vér- és csontképződést
 • Gyorsítja a csont- és porcszövet gyógyulását
 • Kedvező a hatása a tüdő és a vérkeringés működésére
 • Fogágy-megbetegedéseknél, ínygyulladáskor ecsetelőként alkalmazható
 • Gyomor- és nyombélfekélyre hatásos
 • Vese- és májgyulladásnál eredményesen használható.