A propolisz az egyik legsokoldalúbb természetes antibiotikum, amellyel a különféle kórok orvosolhatók. A propolisz fogyasztása általában kúraszerűen javasolt, használatával növelhetjük szervezetünk ellenálló képességét.

A propolisz felhasználási formái:

A propolisz tinktúra használatát elsősorban belsőleg vagy ecsetelésre javasolják. A propolisz tinktúra használata gyerekeknek 14 éves kor alatt nem ajánlott magas alkoholtartalma miatt; felnőtteknél is inkább csak higítva – például teában feloldva – fogyasztható.

  • A propolisztablettát a cukorbetegek is szedhetik, szaga nincs, nem tartalmaz alkoholt.
  • A propolisz kenőcs alkalmazása külsőleges, lágy propoliszt és zsírszerű anyagot tartalmaz.
  • A különböző termékek közül az alkalmazás területe szerint ki lehet választani a legmegfelelőbbet.
Propoliszos kenőcs

Propoliszos kenőcs

A felsoroltakon kívül is egyre jobban terjed a propolisz használata. Léteznek sebhintőporok, spray-k, samponok. Az állatgyógyászat és a növényvédelem is egyre inkább felveszi az eszköztárába, hiszen nagyon fontos, hogy a propolisz környezetbarát, természetes anyag.

A propolisz és a propoliszos termékek között azonban különbség van. A propoliszos azt jelenti, hogy kisebb arányban tartalmazza a hatóanyagokat az adott készítmény. A propolisz számos kozmetikai termékben – fogkrémben, arckrémben – megtalálható, de általában csak kis mennyiségben.

Propoliszos méz

Propoliszos méz

Egy jó minőségű tinktúra 50-70% propoliszt tartalmaz. Propolisz cseppet is vásárolhatunk, azonban a tinktúrához képest ebben kisebb arányban van jelen a propolisz. A propolisz csepp használata is javasolt egy-egy megfázás esetén, vagy kúraszerűen, megelőzés céljából.

A nyers propoliszt megvásárolhatjuk interneten, a belőle készült cikkeket bioboltokban, gyógyszertárakban vagy érdeklődjünk méhészünknél.