A medvehagymáról

A medvehagyma méz már-már Hungaricumnak számít, tekintve, hogy az értékes növény hazánkban él összefüggően, a legnagyobb területen. Főként a bükkösökben, lehet rálelni, és a Mecsek vidékén, tömeges tenyészeteket is lehet találni igen nagy számban. A Mecsek területén egyébként olyan kiterjedt telepei vannak a növénynek, hogy akár fajtaméz begyűjtése is lehetséges. Sőt, ezeken a területeken a bioméz sem ritka. Bár a legutóbbi eljegesedést nehezen viselte a medvehagyma, és ennek okán erősen visszahúzódott, hazánkban mégsem kell tartanunk attól, hogy hiány lesz belőle. Vannak olyan országok, ahol a medvehagymát védetté nyilvánították, ám Magyarországon még szabadon gyűjthető növénynek számít.

medvehagyma

A medvehagyma virágzásának ideje minden évben áprilisra tehető a bükkösökben. Mivel ezeken a területeken, ebben az időben semmilyen más növény sem virágzik, így kiváló fajtaméz állítható elő a medvehagymából. A méhek kifejezetten szeretik a medvehagyma virágaiból kinyert nektárt begyűjteni. Az ernyőszerű, fehér színű virágok nektárja hagymaillatot áraszt magából, ennek okán, ilyenkor a kaptárok környékén is érezhető a medvehagyma aromája. A medvehagyma méz illata azonban, pergetés után már elveszíti ezt a jellegzetes hagymás aromát.

A medvehagyma méz jellemzői

A medvehagyma méz igazi különlegességnek, ritkaságnak számít a mézek között. Pikáns és egyben kellemes íz harmóniával rendelkező méztípus. A medvehagyma méz színe eleinte halványan zöldes, majd barnává változik, íze pedig fűszeres, ámde édes és hagymásan aromás.

Gyógyító hatás

A medvehagyma méz gyógyhatása kiemelkedő. Mivel a növény rokonságban áll a vöröshagymával, így a légúti megbetegedések kezelésére hasonlóképpen jó hatása van. A medvehagyma méz jótékony hatásai közé sorolhatjuk, hogy az idült köhögést remekül tudja csillapítani, továbbá a reumás megbetegedések kezelése során is jó szolgálatot tehet a medvehagyma méz fogyasztása. Pozitív tulajdonságként említhetjük meg továbbá a gyomorra és az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatását, illetve a bélpanaszok okozta szívzavarok enyhítését is. A szív- és érrendszeri megbetegedések panaszaink enyhítésére tökéletesen alkalmas, továbbá általános fertőtlenítő hatással is rendelkezik. Kiváló immunerősítő hatása van, ezért gyermekek és idősebb személyek is bátran fogyaszthatják a szervezet erősítése céljából.

A medvehagyma bizonyítottan képes csökkenteni a magas vérnyomást, továbbá a magas koleszterin szinttel is „leszámol”. A végtagok ereiben történő keringést javítja a rendszeres fogyasztása, továbbá bélfertőtlenítő hatása is ismeretes. Sőt, mindezek mellett, népi megfigyelések arra utalnak, hogy a medvehagyma a bőrgomba ellen is hatásos védelmet nyújt, illetve annak kezelésére is bátran felhasználható.

A medvehagyma csodálatos hatásaira még a növény elnevezésével is utalni kívántak, ugyanis a szájhagyomány alapján, a medvehagyma még a medvét is képes előcsalogatni mennyei illatával, a barlangból. Valóságos gyógynövényként is tekinthetünk rá, a számtalan előnyös egészségre gyakorolt hatásának köszönhetően. Tisztító kúrák során kifejezetten ajánlott a növény, illetve a medvehagyma méz fogyasztása. Kenyérre kenve, önmagában csemegeként, vagy akár teába téve is bevihető a szervezetbe ez a csodálatos hatású, különleges mézfajta. Légúti megbetegedések esetén kifejezetten jó hatása lehet a vöröshagymából készített teának, amelybe medvehagyma mézet keverünk. Hurutoldó, köhögéscsillapító, fertőtlenítő hatású, így a felső légúti megbetegedések elleni harc egyik legtökéletesebb fegyvere lehet a medvehagyma méz.