A galagonya

A galagonya egy olyan, a rózsafélék családjába tartozó növény, amely tövises cserje, vagy kisebb fa formájában lelhető fel. A galagonya gyógynövényként való felhasználása mára bevett szokás lett, hiszen számos olyan hatással rendelkezik, amely pozitívan képes befolyásolni a szervezetünk állapotát. Elsősorban szívgyógyszerként való felhasználása terjedt el. Kedvező tulajdonságainak felismerése a 19-20. század környékén történt meg. A csodálatra méltó hatóanyagának kinyerését leveléből, virágából, vagy terméséből végzik el.

galagonya

A galagonya virágainak nektárját a méhek kifejezetten kedvelik. Az erdők szélén, minden évben május környékén kezdi meg virágzását. Ekkor teljesen fehérbe öltözik a táj, a galagonya virágainak köszönhetően. A szorgos méhek ekkor végzik el a galagonyaméz előállításához szükséges nektár begyűjtését.

A galagonya méz jellemzői

A galagonya méz íze rendkívül kellemes és kifejezetten lágy, illata azonban nem nagyon van. A galagonya méz színe világosbarna. A közepes ütemben kristályosodó mézek közé sorolható be ez a mézfajta. Apró szemcsékben, opálosan kristályosodik ki, így krémméz készítésére is kiválóan alkalmas.

Pozitív hatásai

A galagonya méz, hasonlóképpen a galagonyából készített gyógyszerhez, kiváló hatást képes gyakorolni egyes szívbetegségekre. Rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott például keringési zavarok esetén, szívgyengeségben szenvedők számára, illetve a magas vérnyomás értékek normalizálásában is kiemelten nagy szerepe lehet a galagonya méz használatának.

A galagonya méz beszerzése

A galagonya méz ára megközelítőleg 2000 Forintra tehető, kilogrammonként, de természetesen kisebb kiszerelésekben is forgalomba kerül. A bio boltok polcain biztosan fellelhető ez a rendkívül ritka mézkülönlegesség, de akár közvetlenül a termelőktől is megvásárolható a jó minőségű, tiszta galagonya méz. Amennyiben ettől nagyban eltérő árakkal találkozik, az esetleg gyanakvásra adhat okot, hiszen könnyen előfordulhat, hogy nem tiszta és eredeti galagonya mézet kínálnak eladásra. Sajnálatos módon ugyanis, mára már a mézet is hamisítják.

Gyógyító hatású természetes szer

A galagonya méz jótékony hatása számtalanszor bizonyítást nyert már az elmúlt évtizedek alatt. Volt egy ember, aki hosszú éveken át gyomorfekélytől szenvedett, és már az orvosok sem tudtak segíteni rajta. A beteg találkozott az egyik régi barátjával, aki azt javasolta neki, hogy a gyomorfekély kezelése céljából rendszeresen fogyasszon galagonya mézet. A beteg megfogadta a barátja tanácsát, és egy hónapon át, minden nap evett a galagonya mézből. Az egy hónapig tartó kúra után a beteg visszatért az orvosához, aki hitetlenkedve és nagy megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a páciens teljesen felépült! Miután az orvos megtudta, hogy a galagonya mézet használta a beteg, a panaszainak enyhítésére, mintát kért a galagonya mézből és bevizsgáltatta azt, hogy mi lehet benne, ami ennyire jótékonyan hat. A vizsgálatok megdöbbentő eredményt hoztak, ugyanis bebizonyosodott, hogy a galagonya méz nem csupán gyomorfekély ellen hatásos, hanem tökéletes az influenza, a nátha, a reuma, a depresszió, és számos légúti megbetegedés kezelésére is.

Joggal nevezhető tehát a galagonya méz egy gyógyító hatású természetes szernek, hiszen a benne lévő összetevők csodálatos eredményt okozhatnak. Mellékhatások nélküli, gyógyító hatással bír, ezért a sokat betegeskedő, legyengült immunrendszerű emberek számára is ajánlott a rendszeres fogyasztása.