Miből készül az erdei méz?

Az erdei méz, vagy más néven harmatméz, fenyőméz egy igazi különlegességnek számít. E típusú méz, eltér a többi méztől, ugyanis a szorgos méhek nem a virágok nektárjainak felhasználásával állítják elő, hanem az erdei fákon található mézharmatból.

 

De mi is az a mézharmat?

A mézharmat nem más, mint a fák levelein megbújó levéltetvek, liszteskék, levélbolhák, fedelesszárnyúak és kabócák által előállított, magas cukortartalommal rendelkező kiválasztási termék. Az említett rovarok a nővény levelén található rostcsöveken át szívják magukba a nedvességet, ám akkora nagy mennyiségben, hogy azt nem képesek teljes mértékben magukban tartani. Ezért, a felesleges nedvességet mézharmat formájában a levélre választják ki. Ez a különlegesen nagy tisztaságú, magas cukortartalmú anyag mágnesként vonzza magához a méheket, a legyeket és a hangyákat. Tehát, a mézharmat nem más, mint a levéltetvek által kiválasztott anyagcseretermék.

erdei mez

A méhek ezt az anyagot gyűjtik össze, és szállítják el a kaptárokba. Az erdei mézek alapjául szolgál például tölgy, a juharfa, a jegenyefenyő vagy a lucfenyő levelein fellelhető mézharmat.

Az erdei méz tulajdonságai.

Az erdei mézek íze különböző lehet, hiszen az aromája annak függvényében alakul, hogy a méhek milyen fáról gyűjtötték össze a méz elkészítéséhez szükséges mézharmatot. Az erdei méz színe szintén attól függ, hogy a mézharmat honnan származik. Általánosságban azonban elmondható, hogy e típusú méznek a színe igen sötét, majdnem fekete árnyalatú szokott lenni, íze pedig igen markáns. Az erdei méz illata igen enyhe, kissé fenyőre emlékeztető. Van olyan erdei méz, amelynek az íze összetéveszthetetlenül egyedi. Ilyen például a juharfa mézharmatából készült erdei méz, amelynek különleges dióra emlékeztető aromája van.

Az erdei méz egy lassan kristályosodó méztípus, ám vannak olyan fajtái is, amelyek rendkívül gyorsan kikristályosodnak. Gyorsan kristályosodó típusba tartozik például az a méztípus, amelynek az előállításához szükséges mézharmatot a pettyes vörösfenyő kéregtetűje hozza létre. Az említett tetű által megalkotott mézharmat ugyanis, igen magas meliztóz tartalommal rendelkezik, ezért gyakran megesik, hogy a méz már a kaptárban megkristályosodik, és a méhész legnagyobb bosszúságára, így csak nagyon nehezen nyerhető ki onnan. Emiatt ezt a típusú erdei mézet cementméznek is nevezik.

Milyen jótékony hatásokkal bír a harmatméz?

Az erdei méz gyógyhatása kiemelkedik a többi méztípusé közül. Mivel magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, ezért kifejezetten jó immunerősítő szer. Csodálatos összetételének köszönhetően az erdei méz vizelethajtó, roboráló, általános erősítő, csonterősítő és nyugtató hatással rendelkezik. Nehéz fizikai munka végzése esetén, illetve legyengült immunrendszerű személyeknek kifejezetten ajánlott a rendszeres erdei méz fogyasztása. Az erdei méz remek ellenszere a szamárköhögésnek, illetve a légúti hurutos megbetegedéseknek, ezért megfázás, nátha, torokgyulladás, légcső- és tüdőpanaszok esetén érdemes az antibiotikumos kezelés kiegészítésére alkalmazni. Az erdei méz ajánlott fogyasztási mennyisége általánosságban napi 4-5 evőkanálnyira tehető. Kenyérre kenve, vagy önmagában javallott fogyasztani, sütéshez és főzéshez való felhasználása azonban nem ajánlott.