A természetes táplálkozás követése manapság egyre több ember életében van jelen. Ennek okán, nem véletlen az, hogy egyre nagyobb érdeklődés övezi a mézet, illetve a mézből készített ételeket egyaránt. A méz a természet ajándéka. Egy olyan ajándék, melynek pozitív hatásai szinte kimeríthetetlennek tűnnek. A legismertebb mézek közé sorolható az akácméz, a repceméz, a napraforgóméz, a vegyes virágméz, de ezeken kívül számos fajtaméz és mézkülönlegesség létezik. A méz gyógyhatása minden esetben annak függvényében alakul, hogy a szorgos méhek milyen növény nektárjából állították elő az adott mézet.

mez antibiotikum

A repceméz

A repceméz gyógyhatása több területen is megnyilvánul. A repce nektárjából készült méz ugyanis, rendkívül alacsony savtartalommal rendelkezik, ezért a gyomorpanaszokkal küszködő személyek is bátran fogyaszthatják. Gyomorsav túltengés esetén például nem kell tartani attól, hogy panaszokat okoz majd a repceméz fogyasztása. Emellett, a repceméz gyógyhatása kiterjed a test teljes egészére is, hiszen erőteljes fertőtlenítő hatással rendelkezik, továbbá gyulladáscsökkentő és általános erősítő hatása is van. Legyengült, idős emberek esetében a repceméz rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen az immunrendszert megerősíti, a teljesítőképességet pedig növeli. Sőt, a repceméz gyógyhatása vérszegénység esetén is megmutatkozik, hiszen igen magas vastartalommal rendelkezik.

Az akácméz

A repceméz gyógyhatása mellett érdemes továbbá kiemelni az akácméz jótékony hatásait is, hiszen eme Hungaricumnak számító méztípus is számos pozitív hatást képes gyakorolni az emberi szervezetre. Érdemes kiemelnünk az erőteljes fertőtlenítő hatását, vagyis a szervezetbe került kórokozókkal szembeni harcban jótékony hatása lehet, napi 3-4 evőkanálnyi akácméz elfogyasztásának. A légúti megbetegedések során fellépő kínzó köhögés ellen is hatékony gyógyír lehet az akácméz, továbbá a repcemézhez hasonlóan, az akácméz fogyasztása is javallott gyomorsav túltengés esetén.

Napraforgóméz

A napraforgóméz gyógyhatása is kiemelkedő, hiszen a teljes szervezet, és immunrendszer erősítésére kiválóan alkalmas a rendszeres fogyasztása által. A napraforgó méz fogyasztása gyomorsav túltengés esetén nem ajánlott, mivel a repcemézzel és az akácmézzel ellenben, e típusú méz savas kémhatással rendelkezik. A napraforgóméz gyógyhatása tehát, azon személyeknél tud érvényesülni, akik gyomorsav hiányban szenvednek. A napraforgóméz kiváló fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatással bír, így megfázás, nátha esetén kifejezetten ajánlott a fogyasztása. A napraforgóméz, a többi mézhez hasonlóan még olyan kórokozókkal szemben is fel tudja venni a „harcot”, amelyek a modern gyógyszerekkel vagy antibiotikumokkal szemben már ellenállóvá váltak.

A természet antibiotikuma

A mézre tehát, bátran tekinthetünk úgy, mint egy rendkívül erős és kíméletes, természetes antibiotikumra. A méz jótékony hatása azonban nem csupán belsőleg történő fogyasztása által tud érvényesülni, hanem külsőleg alkalmazva is. Nem csoda tehát, hogy számos kozmetikum és gyógynövényes krém összetételében szerepel hozzávalóként a méz. Sebgyógyításra, külső sérülések fertőtlenítésére, hámosítására kiválóan alkalmas, e tulajdonságának köszönheti például azt is, hogy több száz évvel ezelőtt, háborús sérülések kezelésére is rendszeresen alkalmazták a mézet.