Selyemfűméz – selyemfűből avagy mit kell tudni róla?

A selyemfű, vagy további nevein vaddohány, selyemkóró nagyjából akkoriban kerülhetett be hazánkba, amikor az akác, vagyis az 1816-os esztendő környékén. Származási helye az akáchoz hasonlóan Észak-Amerika. Hazánkban a selyemfüvet gyomnövényként kiáltották ki, vadon él. Olyan helyeken is képes fejlődni, ahol ás növények nem. Kedveli a száraz, homokos talajt. Hatalmas selyemfű mezők lelhetők fel például a Kiskunságban, a Duna-Tisza közén. Itt a méhek számára tökéletes „legelő” áll rendelkezésre, hiszen a selyemfű virágaiból jelentős mennyiségű mézet tudnak előállítani.

Selyemfű és méh

Milyen is a selyemfűméz?

A selyemfűméz valódi Hungaricumnak számít, ám világszerte egyelőre még nem vált ismertté. Leginkább akkor nektároz a növény, amik a hőmérséklet 28-30 Celsius fok körülire emelkedik. Különlegességének számít, hogy nem virágzik más növényekkel egy időben.

A selyemfűből készített selyemfűméz íze rendkívül intenzív, és különlegesen aromás. A színe nagyon hasonlít az akácmézéhez, ám egy leheletnyivel mégis sötétebb aranysárga árnyalatot visel. Mivel a méhek a mézkészítéshez szükséges nektár begyűjtése során a virágport nem szállítják el, így a selyemfűméz igen alacsony pollentartalommal rendelkezik. Ennek köszönhető az a pozitív tulajdonsága is, hogy a selyemfűméz allergia esetén is bátran fogyasztható.

A selyemfűméz gyógyhatásai

A selyemfűméz gyógyhatása igen kiemelkedő. Kiváló immunrendszer erősítő hatással bír, továbbá erőteljes gyulladáscsökkentő is, így fertőzések esetén is pozitív hatást képes gyakorolni az egészségi állapotra. A selyemfűméz hatása kiterjed a vérnyomásra is, hiszen rendszeres fogyasztása által csökkenteni képes a magas vérnyomásértékeket is.

A selyemfűméz gyulladáscsökkentő hatását már klinikai vizsgálatok során is sikerült bebizonyítani. A kísérletek egyértelműen megmutatták, hogy a selyemfűméz a második legerősebb és leghatékonyabb gyulladáscsökkentő, a többi fajta közül. Magas ásványi só tartalmával, nyomelemeivel és kiemelkedő tápértékével remekül erősíti a szervezet védekező képességét.

Selyemfűméz felhasználása

A selyemfű méz, hasonlóképpen az akácmézhez, igen hosszú ideig képes folyékony állagú maradni. Akár két éven keresztül tartó tárolása során sem következik be a kristályosodása, amennyiben a tárolási körülmények megfelelőnek bizonyulnak. Természetesen a kristályosodás után sem esik baja a benne lévő különleges anyagoknak, és szemcsésebb formában is bátran fogyasztható. Aki mégsem kedveli a szemcsésebb, kristályos mézet, az állítsa a mézet tartalmazó üveget 35-40 Celsius fokos hőmérsékletű vízbe, így a kristályos rész ismét folyékonnyá válhat. Arra azonban ügyelni kell, hogy 40 Celsius foknál ne legyen melegebb a víz, ugyanis ettől nagyobb hőfokon már károsodnak a mézben lévő, jótékony hatású fehérjék és ásványi anyagok.

A selyemfűméz íze roppant különleges. Igazi csemegeként is ehető finomság, vagyis nyersen történő fogyasztása valóságos illat és íz élményt nyújt. Eme tulajdonságának köszönhető például az is, hogy a méhészek előszeretettel keverik össze a selyemkóró mézét valamilyen más típusú mézzel, hogy erős aromája által fel tudjál javítani az enyhébb ízű méztípusokat.

Sajnálatos módon a külföldi kereskedők még nem ismerték fel a selyemfű méz különlegességét, pedig mindenkinek érdemes lenne megismerkednie ezzel a magával ragadó ízű és illatú, csodálatos gyógyhatású méztípussal.