A hársméz rendkívül kellemes, határozottan zamatos ízvilággal bír. Színe változó, számos jótékony hatása van az emberi szervezetre.

A hársméz előállítását a szorgos méhek, a hársa virágából származó nektár begyűjtésével végzik el. A hársfa nagy mennyiségben ontja a roppant kellemes illatú virágait, így a méhek gond nélkül elő tudják állítani a hársmézet.

Mit érdemes tudni a hársmézről?

A hársméz színe változatos lehet. Árnyalata attól függ, hogy mikor kerül begyűjtésre a méz. Közép barnától, egészen a világossárgáig terjedhet a színe.

A hársméz íze igen kiváló, rendkívül határozott és zamatos. Ezért, előszeretettel alkalmazzák e típusú mézet sütéshez, főzéshez is, hiszen a markáns ízével remekül meg tudja fűszerezni az ételeket és az italokat egyaránt.

A hársméz illata szintén nagyon kellemes, karakteres és határozott. A hársméz kiválóan képes gazdagítani más, enyhébb aromájú mézek ízét is, így gyakran találkozhatunk a hársfamézzel elkevert méztípusokkal is.

Hatása az emberi szervezetre

A hársméz hatása rendkívül kedvező az emberi szervezet számára. Kiválóan alkalmas például lázas megbetegedések tüneteinek enyhítésére, de akár a görcsök oldására is remekül alkalmas a fogyasztása.

A hársméz jellemzői közé sorolhatjuk a nagymértékű gyulladáscsökkentő képességét is. A hársméz az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő hatással bíró méznek számít, ezért meghűlés, köhögés és hörghurut esetén is kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Mindezek mellett híres arról is, hogy remekül képes oldani a stresszt, megnyugtat, ellazít, és álmatlanság ellen is nagyszerű gyógyír lehet.

A hársméz pozitív tulajdonságai közé sorolhatjuk továbbá az érelmeszesedés elleni küzdelemben való jelentős szerepét is, hiszen a benne lévő nagy mennyiségű kolinnak köszönhetően nagymértékben hozzájárul a betegség kialakulásának megelőzéséhez is.

Kiváló fertőtlenítő hatású, ezért annyira rendkívül hatásos a köhögés ellen, továbbá a gyomorsav túltengés következtében kialakult emésztési zavarok leküzdésében is hatásos lehet a rendszeres fogyasztása.

Hársméz

A hársméz adagolása

Naponta 4-5 teáskanálnyi mennyiségben történő hársméz fogyasztása javallott önmagában, csemegeként, de akár teába téve is bevihető a szervezetbe.

A hársméz jótékony hatásait tovább lehet fokozni úgy, ha hársfateába téve fogyasztjuk el a hársmézet. A hársméz mindenki számára tökéletes választás lehet, hiszen íze kellemes, így a kisgyermekek is szívesen fogyasztják.

Idősebbek számára is ajánlott a rendszeres hársméz evése, hiszen jótékony hatásait bármely korosztály megtapasztalhatja. Álmatlanság elleni felhasználás esetén esténként, elalvás előtt 1-2 kávéskanálnyi mennyiségben ajánlott hársmézet fogyasztani natúr formában, vagy teába téve.

Mely mézfajtához tartozik?

A hársméz a közepesen kristályosodó típusú mézfajták közé tartozik, a benne lévő gyümölcscukor és szőlőcukor arányának eloszlása miatt.

Szőlőcukor vs gyümölcscukor tartalom

Azok a méztípusok, amelyek magas szőlőcukor tartalommal bírnak, rendszerint igen hamar kristályosodnak. Ilyen például, a repceméz. A szőlőcukor ugyanis, elősegíti a kristályosodási folyamatot.

Ezzel ellentétben, a gyümölcscukor, vagyis a fruktóz gátolja a kristályosodást, ezért a magas gyümölcscukor tartalmú mézek kevésbé hajlamosak a kristályosodásra. Ilyen méz például, az akácméz.

A hársméz, a két méztípus közé sorolható be, vagyis közepesen kristályosodó fajtának számít. A megkristályosodott méz beltartalmi értéke semmivel sem csökken, csupán az állaga változik meg. Akit zavar a kristályos állapot, az könnyedén folyékonnyá varázsolhatja a mézet, ha 35-40 Celsius fokos vízbe állítja bele a méz üvegét.

Arra azonban nagyon kell ügyelni, hogy a hársmézet semmiképpen se állítsuk 40 Celsius foknál melegebb folyadékba, hiszen magas hőfokon a mézben lévő értékes anyagok károsodhatnak, amely következtében a hársméz gyógyhatása csökkenhet.