A lépesméz, hasonlóképpen az akácmézhez, igazi Hungaricumnak számít. Nemcsak hazánk különlegességeként tarthatjuk számon, hanem magában a méhészeti szakmában is ritkaságszámba megy a lépesméz termelése.

Hogyan készül a lépesméz?

A méhészetben létrejött termékek közül, a lépesméz őrizte meg legősibb formáját, hiszen úgy kerül forgalomba, ahogyan azt a méhek előállították. A kaptárakban elhelyezett keretekben, viaszfedéllel elzárt lépekbe, vagyis viaszsejtekbe zárva tárolják a méhek a mézet. Ezeket a lépeket csupán feldarabolják, majd bezacskózzák, vagy mézzel töltött üvegekbe helyezik a méhészetben dolgozók, vagyis a lépesméz egyáltalán nem megy át semmiféle technológiai folyamaton, mielőtt a fogyasztók asztalára kerülne

.

Lépesméz

A lépesmézet általában akácmézbe téve, üvegekben árulják, így még csak a levegővel sem tud érintkezni az elfogyasztása előtt. Azért éppen akácmézben szokás tárolni a lépesmézet, mert az akácméz hosszú időn keresztül képes folyékony maradni. Kristályosodása akár 1-2 évig is eltarthat, vagyis igen hosszú időn keresztül, hónapokon át képes magában őrizni a lépesméz darabokat.

A mézfogyasztás egyik legtermészetesebb módja tehát az, ha lépesméz formájában esszük meg azt. A legérintetlenebb mézként tartjuk számon, lényegében úgy fogyaszthatjuk azt el, ahogyan az Isten megalkotta. A lépesméz termelése igen régre nyúlik vissza. Színe igen változatos lehet, anyaga roppant omlós, lágy, íze az akácmézhez hasonló.

Fogyasztása

A lépesméz fogyasztása roppant egyszerű. Csupán ki kell emelni a lépet az akácmézből, tányérra kell helyezni és mindig csak akkora darabot érdemes belőle levágni, amekkorát azonnal el is fogunk fogyasztani. Ez azért fontos, mert ha az egész lépet feldaraboljuk, akkor a viaszsejtekből kifolyik a méz azokon a helyeken, ahol a vágás keletkezett.

A lépesméz ehető részei közé soroljuk a mézet és a viaszsejteket is. A levágott lépesméz darabot vegyük a szánkba, majd alaposan rágjuk össze, egészen addig, amíg a viaszsejtekből ki nem préselődik az összes méz. Ezután, a megrágott viaszdarabot ki is lehet köpni, ám vannak, akik inkább lenyelik azt. Ennek semmi akadálya, hiszen a lépesméz minden része emberi fogyasztásra is alkalmas, energiában gazdag és igen nagy biológiai értékkel bír. Személyenként nagyjából 40-50 gramm lépesmézet ajánlott elfogyasztani.

A lépesméz gyógyhatása

A lépesméz gyógyhatása miatt is igen kedvelt csemegének számít. A lépesméz fogyasztása főként légzőszervi megbetegedések esetén ajánlott. A lépesméz hatásai közé tartozik például az orrdugulás megszűntetése, a homloküreg gyulladás enyhítése, és a szénanátha tüneteinek csökkentése is. A lépesméz hatása igen kiemelkedő a légúti panaszok enyhítésében, ezért rengetegen fogyasztják meghűlés esetén is. Arcüreggyulladás kezelésében is kiemelkedő eredményeket lehet elérni a lépesméz fogyasztása által, ezért kifejezetten ajánlott lépesmézet rágcsálni a betegség ideje alatt.

A lépesméz nagyon értékes anyagokat tartalmaz, amelyek akkor tudják leginkább kifejteni hatásukat, ha a rágás során visszamaradt viaszdarabot is lenyeljük. Vannak, akik nem tudják lenyelni a viaszdarabot, ezért az ő számukra remek megoldás az is, ha hosszasan rágóznak vele a méz kipréselése után is.

Termelése

A csodálatos hatású lépesméz termelése igen áldozatos munkát igényel. Kitartóan, nagy szakértelemmel kell végezni mind a termelést, mind pedig a begyűjtést, hogy ez a rangos, és roppant értékes termék megszülethessen és a legmagasabb minőségben kerülhessen a fogyasztók asztalára.