A propoliszt és a méhpempőt gyakran összetévesztik, pedig …

2 eltérő dologról van szó, melyeket “csak” az köt össze, hogy a méhektől származnak. Alapvetően más-más célra használhatóak, úgyhogy tisztázzunk most pár dolgot.

Propolisz

A propolisz (méhszurok) egy gyantás, ragacsos építőanyag, amit a méhek a kaptár falának építésére, tömítésére használnak.
A propoliszt a fák rügyeiről, ágairól gyűjtik be a méhek, általában a 20 Celsius foknál melegebb napokon 10 és 12 óra között. A begyűjtött anyagot átalakítják és fertőtlenítőként használva védekeznek a baktériumok és kórokozók ellen.

kaptár baktériumok és kórokozók elleni védelmére szolgál

kaptár baktériumok és kórokozók elleni védelmére szolgál

Az összegyűlt méhszurok viaszt és egyéb idegen anyagot is tartalmaz. Összetétele: Illóolajok, vitaminok:B1, B2, B6, C, E vitamin, aminosavak enzimek, ásványi enzimek.

A propolisz alkalmazható külsőleg – ízületi fájdalmak és gyulladás, bőrproblémák, bőrgyulladás, nehezen gyógyuló sebek, vágások, horzsolások – illetve belsőleg – húgyutak fertőzései, prosztata gyulladás, fültőmirigy gyulladás, nőgyógyászati jellegű problémák, gyomorhurut, nyombélfekély, vastagbélgyulladás – egyaránt.

 • A propolisz gyógyhatásai
 • görcsoldó és fájdalomcsillapító
 • természetes antibiotikum és gyulladáscsökkentő szer
 • vírus, baktérium és gombaölő
 • immunrendszer erősítő, fokozza a szervezet védekező rendszerének hatékonyságát
 • enyhíti a viszketést

Méhpempő

A méhpempőről azt tartják a mai napig, hogy a hosszú élet és a fiatalság elixírje, hiszen fogyasztása a méhkirálynő kiváltsága, amitől mérete nagyobb, életkora pedig jelentősen hosszabb a dolgozókénál. A méhpempő a dolgozók garatmirigyében termelődik. Az anyakirálynő a méhpempőnek köszönhetően több, mint 5 évig él, míg a dolgozó méhek 4 hónapig. Ez elég jelentős eltérés, nem hiába hívják köznyelven szupertápláléknak is sok esetben.

Royal Jelly

Körülbelül 66%-ban tartalmaz vizet, 11 %-ban cukrokat, 12 %-ban fehérjét, 5 %-ban zsírsavakat. Többi részét képezik az enzimek, aminosavak, vitaminok ( B1, B2, B6, C, E). A méhek tejének is nevezett anyag fehéres színű, tejszerű enyhén szúrós szagú, zselés állagú váladék.

A méhpempő nem gyógyszer, de hatásos táplálkozás-kiegészítő. Általános erősítő hatású. Szedésével a szervezet méregtelenítő folyamatai erősíthetőek. Betegségekből való felépülés elősegítése érdekében a szedése kifejezetten ajánlott. Szív és keringési panaszokra, gyomor és bélbántalmakra, idegrendszeri problémákra legtöbbször igen jó hatású. A méhpempőnek nincsen egészséget károsító mellékhatása.

Méhpempő gyógyhatásai

 • serkenti a progeszteron hormon termelődését, így termékenységet fokozó hatású
 • enyhíti a klimax tüneteit, illetve késlelteti azt
 • csökkenti a szellemi és fizikai kimerültséget, erősíti az idegrendszert
 • vérnyomásszabályozó hatása révén a szív- és érrendszeri problémák esetén kiváló
 • hatásos az immungyengeség megszüntetésére
 • asztma és bőrbetegségek esetén gyógyító hatású
 • kitűnően támogatja a betegség utáni felgyógyulási folyamatot

Méhpempő adagolása

Hatását a virágpor és a méz fogyasztása kedvezően egészíti ki. A méhpempő kásás állagú, íze savanykás, nem túl jó ízű. Nyálkahártyán keresztül – a nyelv alatt – felszívódva koncentráltabban kerülnek a hatóanyagok a szervezetbe. Lenyelve ugyanolyan hatásos, de lassabb a felszívódása. Fogyasztása kezdetben enyhe hasmenést is okozhat.

Méhpempő

Általános feljavításra: naponta 0,3 – 0,4 g pempő; súlyosabb állapotban, erősen leromlott szervezet gyors javulási igénye vagy konkrét célok esetén az adag növelhető egészen 1 g naponkénti mennyiségre.

Gyerekeknek a testsúllyal arányosan adagolandó.

Savas hatását a méz kitűnően semlegesíti, így a gyomorbántalmakban szenvedők a mézben 2%-ban elkevert (100 gramm méz, 2 gramm pempő) méhpempőt fogyaszthatják napi 1-2 kanállal, gyerekek pedig 1-2 kiskanállal.

Méregtelenítés méhpempővel

A méhpempő méregtelenítésre is kiválóan alkalmas, mert 4-10 napos szedése után intenzív tisztulási folyamatot indít el. Ezen idő alatt a közérzet előreláthatólag romlani fog, fejfájás és egyéb fájdalmak is előállhatnak. Ekkor lehetőség szerint nem szabad abbahagyni a szedését, mert a kellemetlen érzés legtöbb esetben néhány nap után elmúlik. A méregtelenítési folyamat természetes velejárója a pár napig tartó rosszabb közérzet.

Néhány hasznos információ

 • A termékek szedése előtt javasolt allergia tesztet végeztetni
 • Az adagoláskor fontos tényező az életkor, a testsúly és egészségi állapot
 • Fogyasztás előtt ajánlatos összekeverni a mézes pempőt, mert a fajsúlykülönbség miatt a méz és a pempő hosszabb idő alatt szétválhat
 • A méhpempőt a hűtőszekrényben +1 – +3 Celsius fok között tárolható, fagyasztani nem szabad
 • A méhpempő sok szerves savat tartalmaz, ezért csak saválló eszközzel való érintkezése ajánlott. Fémmel érintkeznie egyáltalán nem szabad, l legjobb a fa vagy műanyag eszközök használata
 • Vérnyomásprobléma esetén orvosi felügyelet nélkül a pempő szedése tilos, mert a beteg gyógyszer igénye csökkenhet. A kúra kezdete után legkésőbb egy héttel a gyógyszer adagolását újra be kell állítani
 • Felerősítheti a gyógyszerek illetve az étrendkiegészítők hatását

A fogyasztása a terhesség első harmada után nem ajánlott.