A vegyes virágméz általánosságban véve igen kedvező élettani hatásokat képes gyakorolni az emberi szervezetre. Igen magas cukortartalommal rendelkező csemegének számít, amely e tulajdonsága miatt kifejezetten nagy baktériumölő hatással rendelkezik. A vegyes virágméz jótékony hatását már Napóleon idejében is hasznosították, amikor a harcok során elsődleges sebgyógyítási módszerként alkalmazták a virágmézes kezelést, illetve az ókori egyiptomiak is előszeretettel használták külsőleg és belsőleg egyaránt.

Mikor ajánlott a vegyes virágméz fogyasztása?

Betegségek esetén, már napi 2-3 evőkanálnyi mennyiség is képes megállítani a baktériumok szaporodását. A hiedelmekkel ellentétben a vegyes virágméz, ahogyan a többi méztípus sem hizlal. A benne lévő nagy mennyiségű cukor ugyanis, nem képes zsírrá átalakulni. A májban glikogénné változik a benne található gyümölcscukor, az izmok pedig a szőlőcukor felhasználásának tesznek eleget. A vegyes virágmézben található tejcukrot pedig, a bél mikroorganizmusai használják fel.

A vegyes virágméz fogyasztása kifejezetten ajánlott a gyermekek és az idősek számára immunerősítés céljából, valamint a fertőző légúti megbetegedések kivédése vagy legyőzése céljából. A vegyes virágméz a mono mézekhez képest sokkal összetettebb, és hatékonyabb megoldást kínál az egészségügyi panaszok legyőzésére. Mivel a vegyes virágmézet a méhek többféle növény, illetve gyógynövény nektárjából állítják elő, így a vegyes virágméz pozitív tulajdonságai is a szerint alakulnak, hogy milyen növényekből készítik el a méhek.

viragmez jellemzoi

A vegyes virágmézre való allergia szintén annak függvényében alakul, hogy a méhek milyen növények nektárjából alkották meg a mézet. Fontos, hogy az allergiás megbetegedésben szenvedő személyek csak kis mennyiségű méz fogyasztásával próbálkozzanak első alkalommal, így könnyen kitapasztalható az, hogy allergiás reakciót vált-e ki az adott méz. Amennyiben semmiféle kellemetlen tünet nem jelentkezik a méz fogyasztása után, úgy bátran lehet nagyobb mennyiségben is fogyasztani a vegyes virágmézet.

Jótékony hatásai.

A vegyes virágméz jótékony hatásai között szerepelnek olyan pozitív tulajdonságok is, mint a fertőtlenítési képesség, nyugtató hatás, az erőteljes immunerősítő hatás, az általános erősítő hatás, valamint a sebkezelésre való alkalmasság is. Sebkezelés során különösen jól hasznosítható méztípusnak számít, mivel megakadályozza a seb fertőződését, valamint elősegíti a hegképződést is.

Fizikai tulajdonságai.

A vegyes virágméz kristályosodási folyamata igen gyors, illetve közepes ütemű lehet, függően attól, hogy milyen virágokból készült el az adott méz. Ugyancsak ennek függvényében alakul az a tulajdonsága is a vegyes virágméznek, hogy milyen az állaga, a színe, az íze és az aromája.

A vegyes virágmézet akár ipari körülmények között is elő lehet állítani, mégpedig úgy, hogy több, különböző fajta mézet elegyítenek össze egymással. Az ipari körülmények között előállított vegyes virágméz színe igen sötét, sárgásbarna tónust visel. Erre a mézre jellemző a rendkívül gyors kristályosodás is. Rendkívül ízletes vegyes virágméz állítható elő például Facélia, repce és napraforgóméz keverékéből, de természetesen bármilyen típusú méz elegyíthető annak érdekében, hogy vegyes virágméz készüljön.

A vegyes virágméz tökéletesen alkalmas önmagában történő fogyasztásra, valamint sütésre és főzésre is kiválóan megfelel, hiszen az íze igen kellemes.