A természet legerősebb antibiotikuma

A propolisz a természetben előforduló anyagok közül az egyik legerősebb antibiotikumnak számít. Kifejezetten jó hatása van az emberi szervezetre, az immunrendszer erősítésében kiemelkedő szerepet tölt be a rendszeres fogyasztása.

Hogyan nyerik ki a propoliszt?

A propoliszt tiszta, természetes formájában lehet megvásárolni, köszönhetően annak, hogy a propolisz kinyerését egy speciális propolisz rács segítségével végzik el. A propolisz rács használata roppant egyszerűvé teszi a méhek által előállított propolisz begyűjtését, illetve annak kinyerését. A propolisz rács három fő részből áll. Elsőként 45×45 milliméteres rács kerül felhelyezésre, a keretekre, ugyanis ez a rács funkcionál távtartóként. Ezután következik egy 10×10 milliméteres rács, majd ezt követi egy 5×5 milliméteres lyukbőséggel rendelkező rács. A rácsok behelyezése után fóliával kerül letakarásra a szerkezet, amelyet körülbelül 2-3 hét alatt telehordanak majd a méhek propolisszal.

propolisz rács

A propolisz rács használata rendkívül hasznos, ugyanis jelentősen megkönnyíti a propolisz természetes formájában történő kinyerését. Amikor a rács megtelt propolisszal, csupán ki kell hűteni a rácsot, majd egy bottal megütögetvén szépen eltávolítható a megdermedt propolisz a rácsok közül. Annak érdekében, hogy a propolisz ne pattogjon szerte szét, érdemes egy hordóba téve végezni a propolisz rács ütögetését. E módszer segítségével gyorsan, hatékonyan és könnyedén nyerhető ki a természetes, tiszta propolisz.

Mikor segít a propolisz?

Ez a tiszta propolisz hihetetlenül nagy segítséget tud nyújtani, számos megbetegedés leküzdése során. Többek között felhasználható az arcüreggyulladás, a torokgyulladás, a garatgyulladás, az orrüreggyulladás, valamint a gégegyulladás következtében fellépő panaszok enyhítésére, megszüntetésére, a gyulladásos folyamat kezelésére. A propolisz ugyanis, bizonyítottan baktérium szaporodás gátló, baktériumölő, és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Ennek okán sebek gyógyulásának elősegítésére, fertőzések kezelésére, és a hegképződés gyorsítására is kiválóan alkalmas. Mindezek mellett bizonyítást nyert az is, hogy a nyálkahártya elváltozások gyógyításában és a reumatikus panaszok leküzdésében is nagy jelentőséggel bír a propolisz.

A propolisz illóolajai is csodálatos hatással rendelkeznek. Vannak például olyan típusok, amelyek nagyfokú fájdalomcsillapító hatást képesek kiváltani a szervezetre. A propolisz gyógyhatásai közé sorolhatjuk továbbá a fekélyek és kelések elmulasztását, a fogíny- és fogmeder gyulladások enyhítését, valamint az égési sebek, fagyások és gennyes helyi bőrfertőzések megszüntetését is.

És ez még nem minden! Ugyancsak a propolisz jótékony hatásaihoz tartozik a vizelethajtási, és a rákellenes – citosztatikus tulajdonsága, illetve a köröm, a bőr és a haj egészségének őreként is tekinthetünk erre a csodálatos, természetes anyagra.

A propolisz összetételét ez idáig még nem sikerült teljes mértékben meghatározni, ugyanis számos azonosítatlan anyagot is tartalmaz a nagy mennyiségű ásványi anyag, cukor, illóolaj, viasz, flavonoid, gyanta és növényi balzsam mellett.

A propolisz fogyasztása kifejezetten ajánlott legyengült immunrendszerű, betegeskedő személyek számára. Fontos azonban megjegyezni, hogy az allergiában szenvedő betegek fokozott elővigyázatossággal, vagy pedig egyáltalán ne fogyasszanak propoliszt, hiszen náluk allergiás reakció kialakulását idézheti elő az anyag.