A pro-polisz ógörög eredetű szó, jelentése: a város előtt, a város védelmezője.

A méhszurok, ismertebb nevén propolisz a méhek által gyűjtött ragacsos anyag, melyet a méhek a kaptár baktériumok és kórokozók elleni védelme érdekében használnak fel. A dolgozók főleg a nyírfa és a nyárfa rügyeiről a gyantaszerű anyagot betakarítják, átalakítják, majd betömködik vele a kaptár réseit, repedéseit.

méhek által gyűjtött ragacsos anyag

méhek által gyűjtött ragacsos anyag

Arisztotelész a fák könnyének is nevezte a propoliszt, Hippokratész a gyulladásos, fekélyes sebek kezelésére alkalmazta.

Összetevői

A propolisz körülbelül 200 féle anyag keveréke, tartalmaz gyantát, balzsamokat (50-60%), viaszokat (10-30%), illóolajokat (8-10%), valamint virágport, vitaminokat (B1, B2, B6, C, E), ásványi anyagokat (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn) és flavonoidokat.

kb 200 természetes anyagot, összetevőt tartalmaz

kb 200 természetes anyagot, összetevőt tartalmaz

Regeneráló, tisztító hatásáról ismert, biztosítja a sejtek stabilitását, baktérium-, vírus- és gombaölő, ezen kívül növeli az erek rugalmasságát, fájdalomcsillapító, immunerősítő, gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő.

A sárgás, vörösesbarna színű anyag a természetben fellelhető egyik legjobb antibiotikum, melynek nincsenek mellékhatásai. A méhek által termelt anyagokkal való kezelés ősi eredetű, de manapság is használják őket természetes gyógymódként.

Külsőleg és belsőleg is használható

Külsőleg és belsőleg is használható

Külsőleg és belsőleg egyaránt előnyös: például felső légúti betegségek, gyomorhurut, nyombélfekély, vastagbélgyulladás,menstruációs fájdalmak, húgyúti fertőzés esetén is sikeres az alkalmazása. Elősegíti a köröm és haj növekedését, enyhén vizelethajtó hatású. Rendszeres fogyasztásával nő a szervezet ellenálló képessége.

lekaparással könnyen eltávolítható a kaptárról

lekaparással könnyen eltávolítható a kaptárról

A propolisz képes olyan baktériumok elpusztítására, amelyek a szintetikus antibiotikumokkal szemben ellenállóvá váltak. Ez kiemelkedően fontos manapság, mikor a lakosság zöme már egészen kiskorától kezdve ezeket a szintetikus szereket kapja és fogyasztja betegség esetén.

Nem lehet hozzászokni tartós használat esetén sem

A propolisz egyik fontos előnye, hogy a szervezet nem tud hozzászokni. Negatív hatása tartós fogyasztás esetén sincsen; gyógyszerekkel való káros kölcsönhatása nem ismert, viszont bizonyos gyógyszerek hatékonyságát fokozhatja.

Virágpor és pollen allergia

Használat előtt allergiapróbát kell végezni az alkaron. Bőrpír jelentkezése esetén nem alkalmazható. A virágporra, pollenekre allergiások érzékenyek lehetnek a propoliszra. Számukra a használata nem javasolt. A propolisz használata nem helyettesítheti az orvosi vizsgálatot, használatakor érdemes a kezelőorvos véleményét is kikérni.