Milyen a napraforgóméz?

A szorgos méhek többnyire a Magyarország déli síkságain található napraforgótáblákon gyűjtik össze a mézük alapanyagául szolgáló anyagokat. A napraforgóméz színe aranysárga, amely később sötétebbé válik. A színt az határozza meg, hogy mennyi flavonoid található meg a napraforgómézben. E típusú méz állaga rendkívül lágy, gyorsan krémesedő és rendkívül ízletes. Esztétikus kinézetű, rendkívül kellemes illatú mézfajta. A napraforgóméz krémméz, mivel magas szőlőcukor tartalma miatt hamar kristályosodik.

A méz íze nagyban függ attól, hogy milyen aromaanyagok alkotják, valamint, attól, hogy ezek az anyagok milyen mennyiségben lelhetők fel benne. A napraforgóméz esetében az aromaanyagok mennyisége megközelítőleg 19 százalékra tehető, ennek is köszönheti a rendkívül kellemes aromáját, ízét és illatát.

Napraforgóméz

A napraforgóméz tárolása során két részre válik szét. Az egyik rész folyékonnyá alakul, a másik rész pedig, kristályos szerkezetűvé alakul át, az üveg alján. Ez a kristályosodási folyamat jelzi azt, hogy a méz valóban teljesen természetes eredetű. A napraforgóméz összetétele akkor kiváló minőségű, ha a benne lévő répacukor 5-7 százalék alatti mennyiségre tehető.

Napraforgóméz fogyasztása

A napraforgóméz nem csupán önmagában, csemegeként történő fogyasztásra alkalmas, hanem tea ízesítésére és sütésre-főzésre egyaránt felhasználható. Ez a fajta méztípus különösen ajánlott például a mézeskalács sütéséhez, hiszen kesernyés-savanykás ízével különleges aromát ad a süteményeknek, továbbá igen erős aranysárga színétől csodálatosan szép árnyalata lesz a tésztából kivágott mézeskalács figuráknak. Húsok pácolásához, sütéséhez is remekül felhasználható, továbbá saláták készítése során is alkalmazható a napraforgóméz, hiszen igen kellemes, különleges ízt képes kölcsönözni az ételeknek, az aromákat pedig sokkal intenzívebbé varázsolja.

Gyógyító napraforgóméz

A napraforgóméz gyógyhatása, a többi típusú mézhez hasonlóan, rendkívül kiemelkedő. A napraforgóméz kristályosodása során létrejött nagyméretű szemcsék például, kiválóan alkalmasak a torok mechanikai úton történő tisztítására. A nagy szemcsék ugyanis, képesek elsodorni a betegségeket okozó baktériumokat, vagyis torokgyulladás esetén kifejezetten ajánlott a kristályos formában történő napraforgóméz fogyasztás. Amennyiben szeretnénk kristályossá varázsolni a friss napraforgómézünket, csupán annyit kell tenni, hogy nagyjából 15 Celsius fokos hőmérsékletű helyre kell helyezni a napraforgómézet tartalmazó üveget. Ilyen hőmérsékleten ugyanis, néhány hét alatt lezajlik a kristályosodási folyamat, vagyis szemcsés állagúvá alakul át.

A magas ásványi anyag tartalommal rendelkező napraforgóméz hatása kiterjed mindezen kívül az immunrendszerre is, hiszen fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása révén az általános egészségi állapot javítására is tökéletes lehet a rendszeres fogyasztása. Erősíti a szervezetet, véd egyes daganatos megbetegedések ellen, segít megelőzni az érelmeszesedés kialakulását, oldja a görcsöket, csökkenti a koleszterinszintet, illetve a felső légúti megbetegedések kezelésére és a prosztatát érintő megbetegedések kockázatának csökkentésére is kiválóan alkalmas.

A napraforgóméz kémhatása savas, mivel PH-ja 4,5 és 3,6 közötti értékre tehető. Ennek okán, a napraforgóméz fogyasztása gyomorsav túltengés esetén nem ajánlott.