Ismerd meg az akácmézet kicsit jobban is, hiszen nem véletlenül lett a világ egyik legkeresettebb és legkedveltebb méze – igazi Hungaricum számít. Felhasználási módjai, jellemzői (mint pl. színe, illata, cukortartalma, virágpor tartalma stb…) mind szerepel a cikkben, olvasd el most!

Az akácméz igazi Hungaricumnak számít, hiszen a Magyarországon előállított mézek közül, ez az a mézfajta, amely a legismertebbé és egyben legkeresettebbé vált szerte a világon.

Miért éppen az akácméz?

Az akácméz annak köszönheti ezt az igazán nagy elismerést, hogy hazánkban egész akácerdők jöttek létre, miután Tessedik Sámuel behozta Magyarországra. Hazánk egyes területein ugyanis, olyannyira jól érezte magát az akác, hogy számos új változatot hozott létre, és rendkívül nagy vitalitást nyert.

Az akác, Észak-Amerikában, vagyis az eredeti hazájában azonban, inkább csak ritkás ligetekben bukkan fel, ezért is teremtett hazánknak jó lehetőséget az akácméz előállítása. A legszebb és legnagyobb akáctermő vidékek Mezőföldön, a Bakonyban és a Nyírségben lelhetők fel.

Akácméz (akácfa)

Az akácméz jellemzői

Az akácméz készítése az akácfa virágából történik. Általában enyhén sárgás árnyalatú, ám vannak olyan évjáratok is, amelyekben némi zöldes szín is felfedezhető.

Az akácméznek igen jellegzetes az illata, beleszagolván szinte érezhetjük az akácvirágok magával ragadó aromáját. Megízlelvén tapasztalhatjuk azt a különlegességét, hogy semmiféle mellékíze sincs.

Az akácméz, az egyediségét egyértelműen ennek a különleges aromájának köszönheti. Rendkívül édes ízű, alacsony savtartalommal rendelkező méztípus.

Az akácméz kiválóan meg tudja őrizni az állagát, akár éveken keresztül is, hiszen gyümölcscukortartalma igen magas a többi mézhez képest. Világviszonylatban tekintve, az akácméz besorolható a három legkevésbé kristályosodó fajtamézek közé is. Nem véletlen tehát az sem, hogy világszerte az egyik legkeresettebb mézfajtának számít. Kiváló édesítő képessége pedig, még tovább növeli a hihetetlenül nagy népszerűségét.

Az akácméz hatásai

Az akácméz hatásai sem elhanyagolhatóak a kiváló íze és állaga mellett. Májbetegségben szenvedő személyek számára kifejezetten ajánlott az akácméz fogyasztása, hiszen a benne lévő nagy mennyiségű gyümölcscukor pozitív hatást gyakorol a májra.

A máj regenerálásán túl az akácméz gyógyhatása kiterjed a gyomorsav túltengésre is, hiszen jóval, alacsonyabb savtartalommal rendelkezik e típusú méz, a többi fajtához képest.

Az akácméz remekül enyhíti a köhögést, továbbá erős, általános fertőtlenítő és méregtelenítő hatást is gyakorol a szervezetre nézve, a benne található nagy mennyiségű robininnek és akacinnek köszönhetően. Sőt, az akácméz hatásai közé sorolhatjuk azt a pozitív tulajdonságot is, hogy a sportolók izomzatára lazító hatást képes gyakorolni.

A népszerű akácméz

Virágpor tartalma

Az akácméz egyik legjelentősebb pozitívumaként említhető meg a többi méztípussal ellentétben, hogy igen alacsony virágportartalommal bír, így ennek köszönhetően kevésbé képes allergizálni. Emiatt, azok a gyermekek is, akik hajlamosan az allergiára, bátran fogyaszthatják az akácvirágból készült mézet.

Felhasználása

Az akácméz felhasználása igen sokrétű. Az akácméz recept könyvekben szinte teljesen biztosan szerepel, hiszen számos sütemény ízesítésére alkalmas a kellemes ízének köszönhetően. Sőt, akár nyersen, csemegeként való fogyasztása is igen elterjedt, nem csak a gyermekek körében. Akácméz felhasználásával készül számos mézbor, mézpálinka és mézes bor is, amit szintén a kellemes, egyedi, enyhe aromája tesz lehetővé.