Mit érdemes tudni a repcemézről? Milyen hatással van az emberi szervezetre, milyen előnyei és hátrányai vannak? Ehetik a cukorbetegek is? Miért szeretik a sportolók? Keverik más mézzel vagy tisztán szokták fogyasztani? Milyen az íze? Mennyi az ára? Drága ez a méz? Válaszok a cikkben!


Mit érdemes tudni a repcemézről?

A repceméz roppant gyorsan sűrűsödő mézfajta. Szilárd állapotában fehér színű és nagyon krémes, míg hígan sárgás árnyalata van. A kristályosodási folyamata nagyjából néhány napon belül bekövetkezik, mivel igen magas szőlőcukor tartalommal rendelkezik. A kristályosodási folyamat érdekessége, hogy nincsenek külön fázisai, vagyis egyöntetűen képes kristályosodni. Ennek a tulajdonságának köszönhetően az a méz, amelynek alapanyaga a repce krémméz előállítására tökéletes lehet.

A repceméz egyik jellemző tulajdonsága az, hogy önmagában nem túl kellemes az íze, ezért a krémmézelkészítése során ajánlott olyan mézzel elkeverni, amely sokkal zamatosabb. A repceméz felhasználása főként a sütőiparban jellemző.

A repceméz előnyei és hátrányai

Diéta, savasság, ízek és egyéb tulajdonságai

A repceméz előnyeiként említhetjük meg, hogy candida diéta esetén is bátran beépíthető az étrendbe, továbbá jelentős pozitívumnak számít a repceméz esetében az a tulajdonsága is, hogy kevésbé savas, mint a többi mézfajta. Ezért, míg a többi méz evése nem ajánlott gyomorsavtúltengés esetén, úgy a repceméz bátran fogyasztható ilyen esetben is.

A repceméz, hasonlóképpen a többi mézhez, számos jótékony hatást képes gyakorolni a szervezetre. A repceméz gyógyhatása főként az érzékenygyomrú emberek számára kamatoztatható, hiszen a gyomorsavtúltengés következtében fellépő kellemetlen tüneteket képes igen hamar csillapítani, sőt akár meg is szüntetheti azokat, ha rendszeresen fogyasztjuk. A repceméz gyomorsav csökkentő hatása jelentős.

Szőlőcukor tartalma

A repceméz igen magas szőlőcukor tartalommal rendelkezik, ezért fogyasztása kifejezetten ajánlott sportolók számára, illetve szellemi vagy fizikai munkát végző személyek is bátran beilleszthetik az étrendjükbe. A repceméz cukorbetegségkáros mellékhatásainak enyhítésére is alkalmazható.

A repceméz ára

A repceméz ár szempontjából igen olcsónak mondható, ám éppen ennek a ténynek köszönhető az is, hogy csak igen ritkán árusítják tisztán a repcemézet. A méhészek ugyanis, inkább összecsapják azt valamilyen vegyes virágmézzel. Ha valami módon a repceméz ára és piaca megfelelővé válna, akkor valószínűleg sokkal nagyobb mennyiségben kerülne forgalomba a tiszta repceméz is.

a repceméz ára

A repceméz ára és jótékony tulajdonságai

További pozitív hatásai

A repceméz olyan magas minőségű beltartalommal rendelkezik, hogy a méhek egyik legkiválóbb táplálékának számít. Tápanyagokban gazdag a repce virágpora és méze egyaránt, így remekül felerősíti a méheket. A repceméz hatása az emberek szervezetében is érvényesül, hiszen remekül erősíti az immunrendszert, továbbá erős fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is bír, ezért fogyasztása kifejezetten ajánlott a legyengült, sokat betegeskedő személyek számára.

A repceméz az egyik legértékesebb méznek számít, hiszen szűrése után azonnal kiszerelésre is kerül, vagyis a benne található összes, jótékony hatású anyag, károsodás nélkül be tud kerülni az emberi szervezetbe, hogy ott kifejthesse gyógyító hatását.