Hogyan készül a vegyes virágméz?

Tarkálló réteken, sokszínű botanikus kertekben és díszkertekben, virágról virágra szállva gyűjtik be a szorgos méhek a vegyes virágméz alapanyagául szolgáló nektárt. A Kárpát-medencében közel 700 olyan virágfaj él, amely kifejezetten a méhek „célpontjának” számít. Abban az esetben, ha a méhek több típusú virágból gyűjtik a nektárt, vagy a méhész ritkábban végzi a pergetést, akkor vegyes virágméz jön létre a kaptárban. Ez a vegyes virágméz minden évszakban más és más összetétellel rendelkezik, hiszen, ahogyan a növények virágzása váltakozik, úgy módosul a virágméz alapanyagául szolgáló nektár fajtája is.

Miért olyan különleges a vegyes virágméz?

Mivel többféle nektár alkotja, ebből adódik az a tulajdonsága is, hogy sokféle ásványi sót, különböző cukrokat, illóolajokat és szerves savakat rejt magában. Ez pedig azt jelenti, hogy a vegyes virágméz élettani hatása sokkal kedvezőbb, mint a monomézek esetében. A különböző virágok gyógyhatása összeadódik a vegyes virágmézben, ezért az egyik legértékesebb méztípusnak tekinthetjük azt.

Virágméz

A vegyes virágméz összetétele azonban nem csupán az évszakok járásától függ, hanem attól is, hogy egyes méhészetekben milyen típusú növények virágzanak. Méhészetenként ugyanis, évente körülbelül 40-50 típusú virággal kerülnek kapcsolatba a méhek. Ez az arány igen nagy ahhoz, hogy a kedvező élettani hatások összeadódjanak és érvényesülni tudjanak a virágmézben.

Láthatjuk tehát, hogy humán egészségügyi szempontból nagyon előnyös a vegyes virágméz sokszínűsége, ám a kereskedelemben más a helyzet. Mivel e típusú méz nem standardizálható mindig eltérő összetétele miatt, így kereskedelmi szempontból hátránynak tekinthetjük e tulajdonságát.

A virágméz hatásai?

A vegyes virágméz savtartalma igen alacsony, ezért fogyasztása kifejezetten ajánlott olyan személyek számára is, akik gyomorsav túltengésben szenvednek. A virágméz színe sötétbarnától, egészen a világosbarna árnyalatig terjedhet. A szín minden esetben annak függvényében alakul, hogy a méhek milyen virágok nektárjaiból állították elő a virágmézet.

A virágméz hatásai közé sorolhatjuk például azt, hogy kiváló immunerősítő hatással bír. A szervezet védekező rendszerét ellenállóbbá teszi a fertőzésekkel szemben. A virágméz gyógyhatása attól is függ, hogy a méhek milyen növényekről, gyógynövényekről gyűjtötték be a nektárt, tehát igen széles spektrumon terjedhet a vegyes virágméz egészségre gyakorolt pozitív hatásainak listája.

A virágméz olyan típusú mézfajta, amely igen hamar kristályosodik. A virágméz íze rendkívül kellemes, ezért sütésre és főzésre egyaránt előszeretettel használják, továbbá önmagában, csemegeként, vagy vajas kenyérre kenve is fogyasztható.

 

A vegyes virágméz beltartalmi értéke igen kiemelkedő, ezért az egyik legértékesebb méztípusnak vélik a szakemberek. Nem véletlen tehát az sem, hogy a természetgyógyászatban is előszeretettel alkalmazzák a vegyes virágmézet. A méz, színes összetételének köszönhetően a hatásterülete kiszélesedik, így többféle egészségügyi panaszra is gyógyírt jelenthet a rendszeres fogyasztása, vagy a külsőleg történő felhasználása.

A virágméz ára némileg alacsonyabb, mint az akácméz ára. Megközelítőleg, egy jó minőségű, eredeti magyar, vegyes virágméz ára 1200-2100 Forint/ kilogramm közé tehető. Amennyiben ettől nagyban eltérő áron kínálnak eladásra vegyes virágmézet, úgy az gyanakvásra adhat okot. Ilyen esetben ugyanis lehetséges, hogy egy silány minőségű, külföldről beszerzett virágmézet akarnak eladni.