Mi az a propolisz?

A propolisz egy olyan ragacsos anyag, amelyet a méhek állítanak elő. Legfőbb forrásának a fekete nyár rügypikkelyein fellelhető gyantás bevonatot tekinthetjük. A méhek a fák rügyeiről, leveleiről, illetve a fiatal ágairól gyűjtik be a propolisz alapanyagául szolgáló kellemes illattal rendelkező sárgásbarna árnyalatú ragacsos enyvet, majd átalakítják azt. A propolisszá alakított anyagot ezután, a kaptár fertőtlenítésére, építésére, illetve réseinek kitömésére használják fel.

Érdekesség, hogy a méhek a propolisz alapanyagául szolgáló enyvet csakis azokon a napokon gyűjtik be, amikor a kinti hőmérséklet 20 Celsius-fok fölé emelkedik, illetve ezeken a napokon is csak 10 és 12 óra közötti időszakban teszik ezt a dolgozó méhek.

Propolisz

Mitől csodaszer a propolisz?

A propoliszban számos, rendkívül hatékony anyag lelhető fel. Többek között megtalálhatóak benne különféle flavonoidok, enzimek, aminosavak, illetve terpént és kalkont is tartalmaz. A propolisz mindemellett magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, hiszen nagy mennyiségben lelhető fel benne kálium, nátrium, magnézium, nitrogén, kén, alumínium, és cink, továbbá B1, B2, B6, C és E-vitaminban is gazdag. Sőt, eme számos jótékony anyag mellett található még benne ferulasav is, amelyről köztudott, hogy remek baktériumölő hatással bír.

A felsorolt anyagok igen jótékony hatást képesek gyakorolni az emberi szervezetre, nem véletlen tehát, hogy a propolisz gyógyhatását már évezredekkel ezelőtt felfedezte az emberiség. Gondolta volna, hogy a propolisz gyógyító erejét már Arisztotelész is rendszeresen alkalmazta a gyógyászatban?

A „fák könnyeként” nevezett propolisz a sejtekre, és minden szervrendszerre kifejezetten pozitív hatást képes gyakorolni. Gondoljon csak bele abba, hogy egy kaptárban milyen rengeteg méh él. A természetben talán nincs is még egy olyan nagy állattenyészet, mint a méhek családjában, mégsem pusztítanak folyton járványok a kaptárban.

Mi lehet ennek az oka?

Az, hogy a propolisz képes mindenféle káros mikroorganizmust elpusztítani, vagyis a propolisz igen erős védelmet képes biztosítani számukra a fertőzésekkel szemben.

Az emberi szervezetre hasonlóképpen jó hatást képes gyakorolni ez a csodálatos anyag. Regeneráló, tisztító hatású, sőt az öregedési folyamatok lassításában is nagy szerepe van. Rendkívül erős fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik, ugyanis vannak olyan fájdalmak, amelyeket a fájdalomcsillapító gyógyszerek hatékonyságával képes egy csapásra megszüntetni.

Kik használhatják?

A propolisz alkalmazásának semmiféle ellenjavallata nincs, csupán azok számára nem ajánlott az alkalmazása, akik propolisz allergiában szenvednek. Mivel a propolisz egy teljesen természetes anyag, így semmiféle károsító hatást nem gyakorol az emberi bélflórára sem, így érzékeny gyomrúak is bátran fogyaszthatják.

Felhasználása

A propolisz felhasználása a gyógyászatban igen sokrétű. Alkalmazható külsőleg, sebek gyógyítására, fertőtlenítésére, vágásokra, horzsolásokra, illetve különböző jellegű bőrbetegségek kezelésére. Rendkívül erős hámgyógyító hatással bír, emellett pedig gyulladáscsökkentő és baktériumölő tulajdonsága is van.

Belsőleg alkalmazva tökéletes húgyúti fertőzések kezelésére, vérnyomás szabályozásra, torokfájásra, és a szájban lévő sebek gyógyítására is. Egyes kutatások során azt is sikerült megállapítani, hogy a propolisz alkalmazása a rákos megbetegedések kezelésében is pozitív, biztató változásokat idézett elő.

A propolisz tehát, egy roppant magas hatóanyag tartalommal rendelkező természetes anyag, amelynek gyógyhatása csodálatra méltó.