A fahéjról…

Fűszereink az ízesítés mellett sok esetben gyógyításra is alkalmasak, a fahéjnak a népi gyógyászatban is jelentős szerepet tulajdonítanak. A fahéjat már Mezopotámiában gyógynövényként tartották számon. A fahéj tartalmaz kálciumot, krómot, rezet, jódot, mangánt, foszfort, káliumot, cinket, továbbá A, B1, B2 és C vitamint, melyeknek fontos szerepük van a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.

A fahéj hatásai többek között: a lázzal járó betegségeknél elősegíti a felépülést, fertőtlenítő hatású. Kimerültségre, emésztési problémákra, fertőzésekre, szájban képződött gyulladásokra, megfázásra, impotenciára és menstruációs problémák kezelésére is régóta alkalmazzák a fahéjat.

Lehetőség szerint a Ceylonból importált változatot részesítsük előnyben a Kínából származó helyett.
Az üzletekben általában ugyanis kétféle fahéj kapható: a ceyloni fahéj (Cinnamomum verum – másnéven C. zeylanicum) és a Cassia fahéj (Cinnamomum aromaticum).

A fahéj tartalmazhat egy rákkeltő kumarin nevű vegyületet. A ceyloni fahéj, melyet jellemzően Sri Lankán termelnek, azonban csak igen kis mennyiségben tartalmaz kumarint. A Cassia fahéjat Vietnamban, Indonéziában és Kínában termelik, amely magas kumarintartalmú.

A ceyloni fahéjra jellemző, hogy több vékonyabb réteget tartalmaz, amelyek össze vannak sodorva.

Fahéjas méz hatásai

3 mokkáskanál fahéjat és 2 evőkanál mézet 2 dl vízben el kell keverni és meginni. Rendszeres alkalmazása esetén a magas koleszterinszintet csökkenti és alacsonyan is tartja.

A különböző fajtájú mézek hatását a fahéj erősíti: gesztenyemézzel keverve visszaadja az erek rugalmasságát, hársfamézzel vegyítve gyorsítja a megfázásokból való felépülést, akácmézzel fogyasztva immunerősítő hatású, a medvehagyma mézzel elegyítve ellenállóbbá teszi a szervezetet a vírusokkal szemben, repcemézzel felhasználva csökkenti a gyomorsav termelődését.

A természetgyógyászok számos betegség tüneteinek enyhítésére ajánlják a fahéjas méz szedését.

  • Lassítja az öregedést.
  • Fogyás: napi kétszeri rendszeres fogyasztása nem engedi a zsír felhalmozódását.
  • Recept: egy rész fahéjhoz két rész nyers mézet vegyünk (1 teáskanál fahéj, 2 teáskanál méz). Forraljunk fel egy csésze vizet, öntsük le vele a fahéjat, és hagyjuk állni. Amikor az elegy lehűlt, adjuk hozzá a mézet és keverjük el. A felét elalvás előtt igyuk meg, a másik felét reggel fogyasszuk el. Ne ízesítsük semmivel. Csak éhgyomorra hat, különösen éjszaka. A fahéj mézzel az emésztési traktusra tisztító hatást fejt ki. Amint az összes méreg kitisztul a szervezetből, a fogyása is leáll. A tisztítástól mellékreakciók jelenhetnek meg a toxikus anyagok kiválasztódása miatt. Ennek megtörténtekor csökkentsük a fogyasztandó elegy mennyiségét vagy tartsunk szünetet.
  • Szívbetegségek: reggelire fogyasztott méz és őrölt fahéj keveréke csökkenti a koleszterint és segít megelőzni az infarktust.
  • Erőnlét: azoknál az idős embereknél, akik a mézet és a fahéjat fogyasztják, koncentráció és a mozgáskészség javulása figyelhető meg.
  • Izületi kopások: rendszeres fogyasztása gyógyítja a krónikus arthritist is.