A méz az Apis mellifera – mézelő méhek – által a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvéből előállított természetes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját különleges anyagaik hozzáadásával átalakítanak, majd lépekben érlelnek.

A mézben nem képesek az élesztők és a mikroorganizmusok elszaporodni, így az nem romlandó. A méz ásványi anyagokban gazdag; tartalmaz vitaminokat, illóolajokat, fontos enzimeket, aminosavakat, fehérjéket.

Számos mézfajtát ismerünk és különböztetünk meg, amelyek az általános jótékony hatásuk mellett fajtánként más-más probléma orvosolására használhatók fel. Ha a méz készítéséhez használt nektár túlnyomó része a megnevezés szerinti növényről származik, akkor fajtamézről van szó. A fajtamézek tisztaságát a megfelelő termelési technológiával biztosítják a méhészek. A továbbiakban a teljesség igénye nélkül vegyünk sorra a néhány mézfajtát.

Akácméz

Az akácméz az egyik legismertebb és egyben legkeresettebb magyarországi méz. Színe halványsárga, néha enyhén zöldes árnyalatú. Íze egyáltalán nem domináns. Magas gyümölcscukor tartalma miatt sokáig folyékony marad.

Robizin és akacin tartalma miatt kiválóan alkalmas köhögés csillapítására, illetve a szervezet általános fertőtlenítésére. Gyümölcscukor tartalmának köszönhetően májregeneráló hatással bír. Kevés virágport tartalmaz.

Hársméz

Az akácméznél sötétebb, a világossárgától a borostyánsárgáig terjedő árnyalatú hársméz jellegzetes illatú és zamatú, kissé kesernyés ízű. A hársméz a legfűszeresebb mézfajtánk.

Farnezol tartalma miatt idegnyugtató; ajánlott álmatlanság ellen, valamint a lázas betegségek enyhítésére. A hársméz lázzal járó légúti betegségek esetén hársfateával együtt fogyasztva gyorsabban hat. Idegnyugtató és fertőtlenítő hatása is ismert.

Kolin tartalmának köszönhetően gátolja az érelmeszesedést és a zsírlerakódást. Hörghurut ellen és görcsoldóként is használhatjuk, köhögéscsillapító hatású. A hársméz kesernyés íze miatt főzéshez és sütéshez nem ajánlott.

Napraforgóméz

A napraforgóméz igen gyorsan kristályosodik. Kristályosan is sárgás árnyalatú, kellemes zamatú, jó színező hatású méz. A napraforgóméz egy krémmézzé alakítható fajtaméz. Savassága miatt savtúltengésben szenvedőknek nem ajánlott a szedése.

 Repceméz

A sárga színű, enyhe zamatú repceméz a legmagasabb szőlőcukor tartalmú fajtaméz, ami már a pörgetés utáni két héten belül kristályosodik. A repceméz kevésbé savas méz, gyakran javasolják gyomorsavtúltengés esetén a fogyasztását. Magas vastartalma miatt vérszegénység ellen is ajánlott. Kiválóan alkalmas krémméz előállítására.

 Gesztenyeméz

A gesztenyeméz színe a borostyánsárgától a sötétbarnáig terjed. Gyorsan és finoman kristályosodik. Jellegzetes, kesernyés ízű fajtaméz, mely virágmézeink közül a legmagasabb ásványi anyag tartalommal rendelkezik.

A gesztenyeméz hatásai: vérszegénység, kimerültség és étvágytalanság esetén, valamint visszértágulatok mérséklésére ajánlják. Rendszeres fogyasztása csökkenti a trombózis kialakulásának veszélyét.

Sütéshez a kesernyés íze miatt nem ajánlott.

 Fenyőméz

A fenyőerdőkben gyűjtött méznek dióra emlékeztető íze van. Általában sokáig folyékony marad. A fenyőméz magas ásványi anyag tartalma miatt kiváló étrend-kiegészítő. Nehéz fizikai munkát végzőknek is ajánlják magas foszfor és mangán tartalma miatt.

 Levendulaméz

A borostyánsárga színű, jellegzetesen kellemes illatú levendulaméz hazánkban igazi csemegének számít. A levendulaméz felhasználása: hasznos sebek kezelésére, de ajánlják álmatlanság, vesepanaszok és bélférgesség ellen is.

 Vegyes virágméz

A vegyes virágméz egy gyűjtőnév. A vegyes virágméz nem önálló fajtaméz, összetétele , színe és íze a növények sokféleségéből adódóan rendkívül eltérő lehet. Jellemző rájuk a gyors kristályosodás.

A legértékesebb mézek, mert a különféle növényekről származó nektárok miatt a méz egészségre gyakorolt hatásai is többfélék. Létezik tavaszi vegyes virágméz és erdei vegyesméz is.

 Lóhereméz

A lóhereméz halványsárga, kristályosodott állapotban pedig kifehéredik. Kellemes ízű. Érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják.

 Lucernaméz

A lucernaméz gyakran keveredik más virágmézekkel, ezért hol világosabb, hol sötétebb a színe. Néha mentolos ízű, gyorsan kristályosodó, krémes állagú.

 Facéliaméz

A facéliaméz (mézontófű-méz) halványbarnás, kissé opálos, áttetsző fajtamézünk. A facéliaméz viszonylag sokáig folyékony marad. Szív és érrendszeri problémák esetén ajánlott a fogyasztása. Könnyű emészthetőségének köszönhetően a gyengébb gyomrúaknak is ajánlott. Finom íze miatt csemegemézként, önmagában is fogyasztjuk. Mivel ritka mézfajta, többnyire a vegyes virágméz alkotórészeként kerül fogyasztásra.

 Vaddohány méz

A selyemkóró, vagyis vaddohány méze erős illatú. Íze rendkívül intenzív, szinte fűszeres. Igazi finomság. Megfelelő tárolási körülményeknél néhány év után kristályosodik ki. Vadnövény, ezért mentes a káros anyagoktól.

Az egyik leghatásosabb gyulladáscsökkentő mézfajta. Ajánlott önmagában, nyers ételek mellé fogyasztani. A selyemkóróméz igazi hungarikum. Szárazság idején korlátozott mennyiség áll rendelkezésre belőle.

 Medvehagymaméz

A medvehagymaméz kellemes aromájú, zöldes árnyalatú, sötét színű csemegeméz; szintén egy igazi magyar különlegesség. A fűszeres, gyengén pikáns medvehagymaméz leginkább a Mecsek területén jellegzetes. Egyike a legtisztább fajtamézeinknek. A medvehagyma vértisztító hatása többszöröse a fokhagymáénak. Tavaszi méregtelenítő kúrák tökéletes kiegészítője is lehet.

 Édesharmatméz

Az édesharmatméz (erdeiméz, mézharmatméz) nem a virágok nektárjából készül, hanem a méhek a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő;emiatt a virágportartalma nagyon kevés.

Sötét színű, enyhe illatú, markáns ízű méz.

Ez a legtöbb ásványi anyagot tartalmazó mézfajta. Erősíti az immunrendszert, emésztést kiegyensúlyozó hatású. Sok vasat és rezet tartalmaz, ezért vérszegényeknek is hasznos.